Het is volop examentijd. Daarom heeft de APP-man examen-app’s. De volgende zijn besproken:

Examengids voor iPhone en iPad Download voor €1,79
De beste manier om te oefenen voor je examen is om examens te oefenen, en wel die van vorige jaren. Met deze app heb je voor VWO, HAVO en VMBO TL voor alle vakken direct inzage in de examens tot 2010. Je stelt zelf je eigen bundel samen van de vakken die je wil oefenen en vervolgens worden van dat vak de examens gedownload. Vanuit de app kun je de examens printen. Volgens de beschrijving zouden er in de app ook antwoorden staan maar ik kwam ze niet tegen, dus om te weten of je het goed gedaan hebt zul je ergens anders de antwoorden moeten vinden. En da's dan weer jammer want de app kost toch €1,79.

Agent voor Android Download gratis
Moet je studeren maar wordt je te vaak afgeleid door inkomende gesprekken en berichten? Agent zorgt er voor dat je op bepaalde tijden niet gestoord wordt door ringtone en trillen uit te zetten, wat we bij Apple kennen als "Do not disturb". Je kunt dan zelf aangeven voor wie een uitzondering gemaakt mag worden. Een andere handige functie is die waarbij de telefoon automatisch op stil gezet wordt aan de hand van de afspraken in je agenda. Je kunt zelf aangeven op welke dagen en tijden dit ingeschakeld moet zijn en zodra iemand je belt gedurende een studiesessie stuurt de app zelf een berichtje terug. Zodra de sessie afgelopen is volgens de agenda, wordt de ringtone en trillen weer aangezet.

De app heeft nog meer slimme functies. Zo zorgt het er voor dat zodra je batterij onder een bepaald niveau komt (dat je zelf kunt instellen) dat energie gebruikers als Bluetooth, Wifi en achtergrond synchronisatie uitgezet worden. Het dimt ook je scherm wat veel kan schelen in gebruik. Hang je de telefoon weer aan de lader, dan gaan deze zaken automatisch weer aan als de batterij boven het ingestelde niveau komt.

De app helpt ook in de auto, want via bepaalde bluetooth koppelingen weet de app dat je aan het rijden bent waardoor het desgewenst je telefoon op stil kan zetten. Ook kan de app dan inkomende sms-jes voorlezen en automatisch berichtjes sturen naar mensen die proberen te bereiken. het lijkt me dat dit over niet al te lange tijd standaard wordt, zeker nu Android zich ook in auto's laat inbouwen.

Cold Turkey voor Windows Gratis, maar donatie gevraagd
Zit je achter je PC te werken en is de verleiding te groot om even je Facebook te checken of een leuk filmpje te kijken? Met dit programmaatje blokkeer je alle programma's of websites die teveel afleiding geven. En als je dat gedaan hebt zijn ze niet zomaar meer te deblokkeren want dit programma nestelt zich in je systeem als een soort virusscanner. Het systeem laat je aangeven in welke timeslots de blokkade actief moet worden, dus bijvoorbeeld als je moet blokken voor je examen. Je kun zelf websites en programma's toevoegen die je ook wil blokkeren. Als de software is ingesteld dan blokkeert hij alle gebruikers, dus even als iemand anders inloggen lost niets op. De software is open-source en bevat geen spyware of advertenties.

Uiteraard kan je het altijd de-installeren, dan ben je ook van de blokkade af. Maar dit is bedoeld om die eerste impuls te beheersen. De software is gratis, maar je kunt altijd een donatie doen. sympathiek is dat je zelf kunt bepalen hoeveel daarvan naar een goed doel gaat.

Clockwork Tomato voor Android Download gratis
Deze app maakt gebruik van de Pomodoro techniek om je beter te laten concentreren. Het principe is dat je 25 minuten met een taak bezig bent om vervolgens 5 minuten te rusten. Daardoor werk je effectiever. Met deze app heb je zowel een klok als een Pomodoro timer en hij geeft een signaal (geluid of licht) als je moet stoppen of weer starten. Er kunnen meerdere taken achter elkaar lopen zodat je hem niet telkens hoeft in te stellen. Hij heeft ook een widget zodat je de timer op je homescreen kunt gebruiken. Voor de iPhone zijn er ook zulke timers, zoals Pomodoro List.

En de topper in de categorie Educatie Gratis is:

Duolingo voor iPhone en Android Download gratis
e-Learning wordt m-Learning met deze app om talen te leren. Met Duolingo kun je op eenvoudige en "speelse" wijze 4 talen bestuderen, te weten Spaans, Frans, Duits en Portugees. Deze app biedt je de talen op een leuke manier aan waarbij je zinnen moet vertalen door bijvoorbeeld uit een pool van woorden met de juiste woorden een zin te vormen. Je krijgt verschillende lessen voorgeschoteld waarbij je het volgende level pas kunt ontsluiten als je een eerder level gehaald hebt. Het wordt afgewisseld met puzzelvragen, multiple choice vragen, open vragen en teksten worden uitgesproken voor de juiste intonatie. Je krijgt bonus punten als je levels haalt en je kunt tegen vrienden spelen op Facebook als je dat wil. De interface is erg mooi en vooral handig en het is bijna verslavend om de oefeningen te blijven doen. Omdat de oefeningetjes klein zijn kun je altijd tussendoor even een hoofdstukje afronden. De app is Engels maar dat mag op examenniveau toch geen probleem zijn.