We tellen af naar Kerst met de Q-adventskalender, kijk elke dag voor een nieuwe verrassing! 

Wist je dit al?

Jingle Bells is eigenlijk bedoeld voor Thanksgiving - 
Het is écht zo! Al vanaf jonge leeftijd zingt alles en iedereen het nummer mee, maar er zit geen enkele verwijzing naar Kerst of de maand december in. 

Halverwege de 19e eeuw werd het geschreven door de Amerikaanse James Pierpont voor een Thanksgiving-feest in de plaatselijke kerk.

 
'All I Want For Christmas Is You' werd geproduceerd door de man achter 'My Heart Will Go On' -
Zijn naam is Walter Afanassief. Samen met Mariah Carey schreef hij de welbekende kersthit, maar uiteraard heeft hij meer werk op zijn naam. Hij produceerde de Titanic-soundtrack en pakte daar in 2000 zelfs een Grammy Award voor. 


Kerstmuziek is slecht voor je gezondheid - 
Ja, lekker nieuws inderdaad midden in de kerstperiode... Volgens de Britse psychologe Linda Blair zijn we door het horen van kerstliedjes niet meer in staat ons te concentreren op datgene wat we aan het doen zijn. 

Vooral wanneer je in de retail werkt, op plekken waar constant kerstmuziek wordt afgespeeld. Dan zou je veel energie verspillen om er niet meer naar te luisteren. 


Er is een film genaamd "Flappie, Het Kerstkonijn" - 
Naast de titel heeft de bioscoopfilm alleen weinig met het liedje van Youp van 't Hek te maken. 


Jingle Bells is het eerste nummer gespeeld in de ruimte - 
We gaan er even voor terug in de tijd. In 1965 werd het als grapje gespeeld door een groep astronauten, inclusief meegesmokkelde belletjes en een mondharmonica. 


'All I Want For Christmas Is You' was de eerste ringtone met een gouden status - 
Doordat er in 2006 500.000 ringtones van het kerstnummer verkocht zijn behaalde het de gouden status. In 2009 waren dit inmiddels al 2 miljoen ringtones waardoor het als dubbel platinum werd bestempeld. 

Leuk weetje, in 2003 ging de verkoop van de ringtones harder dan de single zelf. Destijds was het nummer van Mariah Carey nog niet verkrijgbaar op digitale services als iTunes. 


Kerstmuziek zorgt dat je meer koopt -
Jup, dus grijp je portemonnee vast wanneer je Chris Rea hoort. Uit een onderzoek van Ruigrok NetPanelblijkt dat 42% van de ondervraagden zin krijgt om een aankoop te doen wanneer er kerstmuziek gedraaid wordt. 

Ditzelfde onderzoek uit 2016 geeft aan dat 66% kerstmuziek in winkels 'leuk' tot 'heel leuk' vindt!