Iedere dinsdag schuift Geerten van Hooff van TAF-media bij ons aan om ons op de hoogte te stellen van de leukste apps! Eva Koreman gaat vanaf maandag sporten en speciaal voor haar heeft de App-man apps verzameld over: sporten!

We bespraken vandaag:

Nike Training Club voor iPhone en Android (Gratis)
In deze op vrouwen gerichte app staan allerlei oefeningen om verschillende doelen te bereiken, zoals afslanken, je lichaam te vormen, sterk worden of om specifieke onderdelen van je lichaam te trainen. Alle oefeningen zijn ingedeeld voor beginners, gemiddelde sporters en gevorderden. De app begeleid je bij je training en heeft samengestelde series van verschillende oefeningen met of zonder hulpmiddelen. Veel meer dan een bal of een paar dumbbells heb je doorgaans niet nodig. Elke oefening duurt variërend van 30 seconden tot een paar minuten en worden uitgelegd aan de hand van foto's en een video. Een workout bestaat uit verschillende oefeningen en heeft op het juiste moment pauzes. Een vriendelijke vrouwenstem begeleid de oefeningen zodat je niet naar het scherm hoeft te kijken. Als je wil kun je tijdens de oefeningen je favoriete muziek afspelen, die dan onderbroken wordt voor instructies. De app ziet er zeer verzorgd uit en mannen, laat je niet weerhouden doordat de app op vrouwen gericht is want de oefeningen zijn bijzonder taai om te doen.

Sex counter voor iPhone (Gratis)
Fit blijven door sex te hebben dat is twee vliegen in 1 klap! Maar wat verbrand je precies bij een potje sex? In deze app krijg je van meer bepaalde standjes informatie over de moeilijkheidsgraad, de intimiteit en uiteraard hoe ze uitgevoerd moeten worden. Koop je de pro versie voor €0,89 dan krijg je 50 standjes extra. De app meet beweging en daarmee het aantal "stoten" dat gemaakt is. Het is dus de bedoeling dat je de iPhone in je bed legt als je aan de gang gaat. Op basis daarvan en de gekozen standjes berekent hij hoeveel calorieën je verbrandt hebt. Ook worden stats bijgehouden hoe vaak je het gedaan hebt, hoe lang het duurde en als je wil kan je op een kaart laten plotten waar je het gedaan hebt. Op die kaart staan ook de locaties van andere mensen die hetzelfde gedaan hebben. Op dit moment zitten die vooral in Taiwan en de USA dus de kans dat je buren ook op de kaart staan is klein.

Sex calories calculator voor Android (€0,74)
Waarom zou je sporten als je ook sex kunt hebben om fit te worden? Het is zeker leuker dan een rondje rennen, maar weegt het ook op qua calorie verbranden?
Met deze app kun je nauwkeurig berekenen hoeveel calorieën je verbrand tijdens een flinke partij sex. Je geeft je gewicht, leeftijd en geslacht aan voordat je begint. Daarna kun je gaan invullen wat je gedaan hebt, variërend van kussen, zoenen, beetje handenarbeid, verschillende standjes die je gedaan hebt en of je de ontvanger of gever was van die actie. Ook kun je aangeven of je een orgasme gehad hebt of gefaked hebt. Bij elke actie geef je aan hoe lang het geduurd heeft. Vervolgens telt hij voor alle activiteiten op hoeveel calorieën je verbrand hebt. Spoiler: Grote kans dat je na een half uurtje sex nog even je renschoenen aan moet trekken om genoeg af te vallen.

Runtastic voor iPhone, Android, Windows Phone en Blackberry (Gratis en €1,99)
Runtastic begon met een app voor hardlopen, maar hebben de serie uitgebreid met apps voor push-ups, sit-ups, Pull-ups en Squats. Er zijn gratis en betaalde versies. De betaalde versie biedt meer levels, zeurende reminders dat je weer moet sporten en meer rapportage mogelijkheden. Voor elke app geldt dat het een trainschema heeft met rustpauzes waarbij je na verloop van tijd het aantal series opbouwt en het steeds moeilijker wordt. Het mooie van deze apps is dat ze je telefoon gebruiken om het aantal herhalingen in een serie te checken. Bij push-ups leg je de telefoon onder je gezicht en tel je de push-ups door met je neus het scherm aan te tikken. Bij sit-ups houd je het toestel tegen je borst waar je normaal je handen houd en met de gyroscoop meet hij de bewegingen en telt zo af. Datzelfde geldt voor squats en pull-ups. Als je meerdere van deze apps geïnstalleerd hebt kun je vanuit de ene app zien wat je vorderingen van de andere oefeningen zijn en direct de andere openen als je vanuit de sit-ups app naar squats wil gaan. Eén app voor alle oefeningen zou voor de hand liggend geweest zijn, maar zo kan het ook.
Het ziet er mooi uit en werkt prima. Uiteraard kan je al je resultaten delen via Facebook en Twitter, maar neem van mij aan dat niemand daar op zit te wachten.

[Shitapp] Blokje om voor iPhone en Android (Gratis)
Wandelen is ook bewegen en een half uur beweging per dag is voor iedereen aan te raden. Voor de mensen die niet willen of kunnen sporten maar wel willen bewegen had deze app van Agis een uitkomst kunnen zijn. Het idee is goed; op basis van een afstand een route laten berekenen die je vervolgens kunt wandelen. Via een keuzelijst met afstanden geeft de app op de kaart de route aan. Daar gaat het al mis. Ik selecteer 8 a 10 km en krijg een route van 6,7 km. Als je gaat lopen krijg je op de route foto's voorgeschoteld binnen de app. Het is natuurlijk leuk om iets te weten over de route die ja aflegt maar dit zijn nietszeggende foto's die bovendien lelijk zijn en er wordt geen enkele informatie bij gegeven. Een niet zo boeiende foto van de evenmin boeiende basketbal paal waar ik op dat moment naast sta. Dat geldt eigenlijk voor alle foto's. Bij het plannen van de route wordt je soms op en neer gestuurd langs een straat om aan de benodigde kilometers te komen. Je kunt binnen de app niet inzoomen om je hele route te bekijken want het scherm wil steeds terug naar je actuele locatie. Toe ik klaar was had ik zes minuten gedaan over een wandeling van 2 km. Ik had marathon loper moeten worden! Kortom, het idee is leuk, de uitvoering slecht. En dat van een grote verzekeraar als Agis, maakt dit een shit-app!