Het lijkt wel alsof we met z'n allen maar niet uitgepraat raken over Taylor Swift. En haar nieuwste single 'Look What You Made Me Do'. En de bijbehorende clip (check 'm hier nog even).

Komt dat even mooi uit, want deze blog staat in het teken van de recordbrekende muziekvideo van de zangeres. Maar dit gaat dan wel over de dingen die je nog niet eerder had gezien, want één ding is zeker: deze clip is goed uitgedacht. Komen ze:

1. Taylor graaft haar eigen graf

De video begint gezellig, want we zien gelijk beelden van een begraafplaats en Taylor die in de weer is met een schep. Enne, letten we gelijk even op haar jurk? Dat is dezelfde die ze droeg in de video bij 'Out Of The Woods', kijk maar. Dit is ook meteen de laatste clip die ze maakte met haar imago van 'good girl'.


Later in het nummer horen we waarom ze haar eigen graf aan het graven is. De oude Taylor Swift is namelijk dood, en voor haar wordt dan ook het graf gegraven. Dat zien we terug in de video, want de zangeres ligt niet veel later ook echt onder de grond.


2. Ze baddert in diamanten, goud, zilver én geld

Waarom zou je water gebruiken als je ook kunt badderen in diamanten, goud en zilver? En in geld, want als je goed kijkt zie je ook een verdwaald dollarbriefje voorbij komen. Zie je 'm, naast de linkerschouder van Taylor? 

Waarschijnlijk is dit briefgeld helemaal niet verdwaald, maar ligt het daar met een reden. Het dollarbiljet verwijst namelijk naar de rechtszaak met de radio-dj die Taylor betastte tijdens een fotomoment. Ze klaagde hem namelijk aan voor het symbolische bedrag van 1 dollar.


3. Ze wordt gezelschap gehouden door haar eigen soort: slangen

Ten eerste: dit zijn niet onze woorden, maar wel die van Kim Kardashian. Ten tweede: deze uitspraak komt voort uit een ruzie tussen Taylor, Kim en haar man Kanye West. 

Want, de drie hebben een verleden. Het begon allemaal in toen Kanye de speech van Taylor verstoorde toen ze een award aannam (als je dit vergeten bent, kijk dan hier het ongemakkelijke moment terug). 

Daarna is de situatie alleen maar verder uit de hand gelopen met onder andere dit opgenomen gesprek en de rol van Kim die het voor haar man opneemt. 


4. Dit is een flinke uithaal naar de streamingdiensten

Dit weten haar fans maar al te goed: de zangeres haalde in 2014 al haar muziek van de streamingdiensten, omdat ze de vergoeding te laag vond. Inmiddels is haar werk weer te vinden op Spotify en Apple Music, maar ze is deze rel duidelijk nog niet vergeten.

In de clip haalt ze met het nodige geweld de kluis leeg van Stream Co, wat natuurlijk symbool staat voor de muziekdiensten.


5. Doet dit je ook niet denken aan iemand?

Enne, heet die iemand héél toevallig Katy Perry? Jaahaa, dit personage lijkt wel heel erg op de zangeres waar Taylor nu al jaren een soort van koude oorlog mee voert. 

Het begon allemaal om een vecht tussen Taylor en Katy om een achtergronddanseres, en deze hele catfight is nog steeds niet opgelost... 


6. I 'hartje' TS

Haar dansers dragen allemaal hetzelfde shirt, namelijk deze:

De vraag is natuurlijk niet waar TS voor staat, want dat moet uiteraard Taylor Swift zijn. De vraag is wel waarom hier de aandacht op wordt gevestigd. Hier is het antwoord: 

Haar ex Tom Hiddleston is ooit een keer gespot toen hij zo'n soort exemplaar droeg. Nog een leuk weetje: de shirts die de dansers dragen zijn inmiddels ook opgenomen in haar officiële Merchandise-collectie.


7. Alle oude Taylors komen tevoorschijn om vervolgens voor altijd verdwijnen

De zangeres heeft al heel wat personages gespeeld in haar videoclips, en die komen hier allemaal voorbij. De nieuwe Taylor staat erbovenop, als teken dat al deze oude figuren plaats moeten maken voor de vernieuwde versie van de zangeres. 

We zien onder andere de personages uit de clip van 'You Belong With Me' en 'Shake It Off'.

8. De quotes van de personages gaan over Taylor

Er wordt veel over je gepraat als je bekend bent, en helaas is dat lang niet altijd positief. De zangeres weet dit als geen ander, en blikt aan het einde van de video terug op sommige opmerkingen die ze naar haar hoofd geslingerd kreeg.

Een personage zegt bijvoorbeeld: "Stop making that surprised face, it’s so annoying… You can’t possibly be that surprised all the time." Taylor kreeg het verwijt dat ze acteerde wanneer ze weer eens een award won, en dat heeft ze dus goed onthouden.


Waarschijnlijk zitten er nog veel meer verwijzingen verstopt in deze video, en dan hebben we het nog niet eens over de songtekst gehad... Het is wel duidelijk: Taylor heeft genoeg te zeggen. 

We zijn dan ook erg benieuwd naar haar album. Onthoud de datum 10 november, want dan komt ie uit.