We moeten nog iets meer dan één maand wachten, maar op 16 mei staat Duncan Laurence als zestiende kandidaat op het Eurovisie Songfestival podium in Israël. 

Het ziet er erg positief uit voor de 24-jarige singer-songwriter. Zijn track 'Arcade' staat op nummer 8 in de Top 40 en op nummer 14 in de Viral Top 50 Global op Spotify. Maar dat is nog niet alles: Volgens de bookmakers is hij de verwachte winnaar van het Songfestival!

Maar wie staan er eigenlijk in de top 5 van grootste kanshebbers en wie zijn Duncan's grootste 'concurrenten'?

5. Mahood - 'Soldi' (Italië)
Toen Mahmood zijn nummer vorige maand uitbracht, schoot het direct naar de nummer één positie in de Italiaanse hitlijsten en belandde het in de Spotify Global Top 50. Italië won twee keer eerder het liedjesfestival: in 1964 en 1990. De Italiaanse inzending heeft zich al direct geplaatst naar de finale van het Songfestival. Dit komt omdat Italië (naast Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje) betalen voor deelname aan het Songfestival. Het nummer heeft op YouTube 1,8 miljoen views.

4. John Lundvik - 'Too Late For Love' (Zweden)
Deze Zweed doet eigenlijk twee keer mee dit jaar. Naast dat hij namens zijn thuisland Zweden meedoet met zijn eigen nummer, heeft hij ook meegeschreven aan het nummer waarmee Michael Rice Groot-Brittannië vertegenwoordigd. Na de release van zijn track stond die nummer bovenaan in de hitlijsten en is het één van de meest gedraaide nummers op de Zweedse radio. In 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 en 2015 won Zweden het Eurovisie Songfestival en stat daarmee op nummer 2 van aantal overwinningen per land. Hij als achtste op het podium op 16 mei. De inzending heeft 1,6 miljoen views op YouTube.

3. Luca Hänni - 'She Got Me' (Zwitserland)
De 24-jarige Zwitsers zanger Luca werd bekend in 2012 toen hij de talentenshow Deutschland zucht den Superstar won. Zijn track kwam op nummer 11 binnen in de Schweizer Hitparade oftewel de Zwitserse Hitparade. Zwitserland heeft in 1956 en 1988 het Songfestival gewonnen. Hij staat op 16 mei als vierde op het podium. Op YouTube heeft dit nummer 2,1 miljoen views.

2. Sergey Lazarev - Scream (Rusland)
De Russische inzending stond vóór de bekendmaking van het nummer al op de eerste plek door de bookmakers. Maar zoals je ziet zijn ze toch een plekje gedaald. De reden? Waarschijnlijk omdat Sergey in 2016 eindigde op de derde plek tijdens het Songfestival in Stockholm, dus mogelijk waren de verwachtingen hoog. Eerder won Rusland in 2008 het liedjesfestival, misschien dat ze dit jaar ook 2019 mogen noteren. Hij staat als dertiende op het podium tijdens de halve finale op 16 mei en zijn nummer heeft 1,6 views op YouTube. 

1. Duncan Laurence - Arcade (Nederland)
YES! Dan onze eigen Duncan. Hij lijkt dé grote kansmaker voor de winst te zijn dit jaar! Het nummer van de 24-jarige zanger doorbrak al snel de barrière van vijf miljoen streams op Spotify. Als hij er met de winst van door gaat, dan is het voor het eerst in 44 (!) jaar dat Nederland het Eurovisie Songfestival wint. Eerder wonnen wij in 1957, 1959, 1969 en 1975. Hij staat dus als zestiende op het podium tijdens de halve finale op 16 mei en dit nummer heeft ondertussen 4,5 miljoen views op YouTube.

Foto: ANP